www.topone.pl Strona Główna www.topone.pl  
  FORUM FANÓW ZESPOŁU TOP-ONE      FAQ      Szukaj      Użytkownicy      Download      Album      Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Combo (DVD + VHS)
Autor Wiadomość
Johnny Nitro


Pomógł: 4 razy
Wiek: 33
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 722
Skąd: Pomorze
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 5:18 pm   Combo (DVD + VHS)

Mam do was pytanie, szanowne koleżanki i szanowni koledzy. Jakiej firmy combo polecalibyście kupić? Może to głupie pytanie, ale czy istnieje jeszcze taki sprzęt, który by podziałał z 4-5 lat bez szwanku? Bo właśnie mam problem z DVD w moim combo firmy Medion. Nagrywa płyty i przerzuca z VHS na DVD. Problem w tym, że od kilku miesięcy nagranych na tym sprzęcie dysków nie odtwarza w napędach w komputerach i laptopach. Po prostu żaden komp nie widzi tego, co nagrał na DVD Medion. Po wsadzeniu płytki do napędu, system pokazuje pusty dysk. Myślałem, że to wina napędu w moim pececie, że laser się już zużył, bo u sąsiada, który ma kilkuletniego Samsunga, śmigało bez problemu. Gdy umieszczam płytkę w napędzie Mediona, wszystko co zostało na nim nagrane, odczytuje bez problemu, więc dlaczego nie widzi tego napęd w prawie żadnym komputerze? Zaniosłem dziś sprzęt do serwisu, ale cudów się nie spodziewam. Serwisant powiedział, że go sprawdzi. Podejrzewa, że coś jest nie tak z zasilaniem albo z laserem, który jest albo zabrudzony, albo wyeksploatowany. Jeśli się już zużył, co najbardziej prawdopodobne, to kaplica. Facet mówił, że ciężko go dostać, a jeśli już się gdzieś znajdzie, to będzie drogi jak sam.... Czyli naprawa będzie nieopłacalna. Dlatego pytam was, w jaki sprzęt najlepiej się zaopatrzyć? Bo kupno nowego sprzętu co dwa lata mi się nie uśmiecha.
_________________
Może czasem zbyt łatwo
schodzę na drugi plan.
Moim domem jest miasto,
leczę się z jego ran.
 
 
 
dawidsab

Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 27 Sie 2004
Posty: 1411
Skąd: Cz-wa
Wysłany: Pią Lis 22, 2013 1:36 pm   

Witam!

Tu masz całkiem niedrogie combo :arrow: http://www.redcoon.pl/B48..._Nagrywarki-DVD
Sklep zaufany. Sam tam zamawiałem kilka rzeczy.
Dostawa szybka (w ciągu 3 dni roboczych od złożenia zamówienia), więc...
Chyba nie masz się nad czym zastanawiać :?:

W przypadku jakichkolwiek jeszcze pytań dotyczących tego sklepu zapraszam na maila: dawidsab@poczta.onet.pl lub na PW.
 
 
 
Johnny Nitro


Pomógł: 4 razy
Wiek: 33
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 722
Skąd: Pomorze
Wysłany: Czw Gru 05, 2013 9:03 pm   

Dzięki za poradę, Dawid. Okazało się, że wszystko jest w porządku. Po prostu sprzęt nagrywa płyty w takim formacie, że ze współczesnych modeli DVD mało który je odczyta - tak stwierdził facet z serwisu. U sąsiada na stacjonarnym kompie odpala bez problemu. Jego napęd to Samsung model SH-D162C. Niestety jest to już egzemplarz zabytkowy, produkowano go 8 lat temu. W tej chwili nawet na Allegro ciężko go dostać. Na e bayu i amazonie można dostać od kilku gości, ale tylko od cudzoziemców. Zatem pytam Cię, jaki model o podobnych parametrach byś mi polecił, żeby to odczytał? Czy na nowszych modelach Samsunga odczyta to, co na DVD wypalił Medion?
_________________
Może czasem zbyt łatwo
schodzę na drugi plan.
Moim domem jest miasto,
leczę się z jego ran.
 
 
 
dawidsab

Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 27 Sie 2004
Posty: 1411
Skąd: Cz-wa
Wysłany: Pią Gru 06, 2013 6:42 am   

Cytat:
[...]

Po prostu sprzęt nagrywa płyty w takim formacie, że ze współczesnych modeli DVD mało który je odczyta - tak stwierdził facet z serwisu.

[...]


Tzn. w jakim formacie nagrywa :?:

Zarejestrował byś się na http://forum.pcformat.pl/index.php lub na http://www.elektroda.pl/rtvforum/index.php?sid=
Tam by Ci szybciej pomogli/doradzili.

Z tego co czytałem na różnych forach, to najwięcej formatów ponoć odczytują odtwarzacze firmy "Manta".
Niestety, są też dość awaryjne.
Mam koło swojego bloku serwis RTV/AGD - i swego czasu widziałem, jak przywozili biało-żółte pudełeczka z napisem typu "Manta DVD Player".
 
 
 
Johnny Nitro


Pomógł: 4 razy
Wiek: 33
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 722
Skąd: Pomorze
Wysłany: Pią Gru 06, 2013 3:04 pm   

Może źle się wyraziłem. Jest normalny film nagrany na płytce DVD przez nagrywarę Medion podłączoną do TV. Tylko Medion używa jakichś dziwnych parametrów przy nagrywaniu, bo "widzi" wszystko, co sam nagrał, tylko nie "widzą" tego inne urządzenia - napędy w laptopach, kompach stacjonarnych, odtwarzacze DVD podłączone do odbiorników TV. Wyjątkiem, który odczytuje płyty nagrane przez Mediona, jest napęd optyczny w stacjonarnym kompie mojego sąsiada - firma Samsung model SH-D162C. Ale jak napisałem wczoraj, ten komp był kupowany jakieś 7-8 lat temu. Dziś o taki model napędu optycznego trudno. I właśnie chodzi mi o napęd do stacjonarnego kompa, który bez problemu odczyta to, co na DVD nagrał mi Medion.
_________________
Może czasem zbyt łatwo
schodzę na drugi plan.
Moim domem jest miasto,
leczę się z jego ran.
 
 
 
dawidsab

Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 27 Sie 2004
Posty: 1411
Skąd: Cz-wa
Wysłany: Pią Gru 06, 2013 4:17 pm   

Powiem Ci tak... Objawy, które opisujesz wskazują na niesfinalizowaną płytkę.
O co mi chodzi :?: Ano, dla przykładu - miałem kiedyś film z moich urodzin przegrany z VHS na DVD za pomocą magnetowidu i stacjonarnej nagrywarki (takiej podłączanej do TV).
Tyle, że zaraz po nagraniu zapomniałem płyty sfinalizować, co skutkowało właśnie tym, że płytka (czy może raczej - jej zawartość) była widoczna przez tę nagrywarkę, na której dokonałem nagrania, natomiast już np. na przenośnym DVD - "LG DP-650" czy w komputerze stacjonarnym/laptopie płyta nie była odczytywana w ogóle.
Dopiero po przeprowadzeniu procesu finalizacji płyta zaczęła być widoczna i odczytywalna dla wszystkich możliwych napędów (tej stacjonarnej nagrywarki, przenośnego DVD, czy napędów w stacjonarnym PC i laptopie).
W związku z powyższym - radzę, abyś przepatrzył menu tej stacjonarnej nagrywarki "Medion" (czy jaką to tam masz), włożył tę płytkę, odszukał w menu pozycję "Finalizacja" lub "Finalizuj dysk" - i odczekał 1 - 2 minuty, aż się zakończy proces finalizacji.
Od tej pory płytka powinna być odczytywana w każdym lub prawie każdym napędzie.
 
 
 
Johnny Nitro


Pomógł: 4 razy
Wiek: 33
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 722
Skąd: Pomorze
Wysłany: Pią Gru 06, 2013 5:53 pm   

Ozłocę Cię, Dawid :-) . Faktycznie wystarczyło zrobić, jak mówiłeś. Tylko zastanawia mnie jedno. Czemu na początku nagrywało na Soniacze i szło odczytać je wszędzie bez finalizacji? W każdym radzie dzięki wielkie za pomoc, temat można zamknąć :-) .
_________________
Może czasem zbyt łatwo
schodzę na drugi plan.
Moim domem jest miasto,
leczę się z jego ran.
 
 
 
dawidsab

Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 27 Sie 2004
Posty: 1411
Skąd: Cz-wa
Wysłany: Sob Gru 07, 2013 8:05 am   

Nie ma sprawy.
Cieszę się, że mogłem pomóc :grin: .
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł