www.topone.pl Strona Główna www.topone.pl  
  FORUM FANÓW ZESPOŁU TOP-ONE      FAQ      Szukaj      Użytkownicy      Download      Album      Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
nuendo3 cubase
Autor Wiadomość
Trojan1000

Wiek: 32
Dołączył: 27 Sie 2004
Posty: 55
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 10:47 am   nuendo3 cubase

Ucze sie robić muze prosił bym o kilka wskazówek na początek mojej zabawy z tym programem.

od czego zacząć tworząc nowy kawałek? Chodzi mi od jakich dzwięków zacząć krok po kroku.

Jak zapisać te moje wypociny w formacie wav, mp3 lub midi?

Jak zajmuje sie plikiem midi to jak nadać inną barwe dzwiękom aby nie brzmiało to jak muzyczka z pegazusa :P .

Z góry dzięki
 
 
 
Dalil


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 01 Wrz 2004
Posty: 503
Skąd: Stargard Szczecinski
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 3:54 pm   

Dobry jestes...wydajesz 600 euro na profesjonalny program i nie umiesz (albo cie sie nie chce) przeczytac instrukcji po angielsku... ;-)

No dobra sarkazm odstawmy na bok.

Problem jest jednak taki,ze bierzesz sie za profesjonalny program,ktorego mozliwosci na poczatku na pewno beda ciebie przrastaly i mozesz sie szybko do robienia nim muzy zrazic badz tez przez ogrom mozliwosci nigdy nie odprowadzic zadnego kawalka do konca (cos o tym wiem :-) ).

Od czego zaczac..hmm...
Pod koniec postu podam tobie link do jakiegos prostego projektu z cubase,ktory bedziesz mogl sobie w programie otworzyc i byc moze pomoze on tobie troche w dalszej zabawie z programem.

Po krotce pare rzeczy :
Nciskajac F11 otwierasz "panel" w ktorym mozesz sobie otworzyc instrumenty...w standartowej instalacji cubase masz juz synthesizery A1,Embracer,Monologue,bas gitarowy VB-1 oraz LM7 modul perkusji.
Jak juz otworzysz jakis instrument musisz na sciezce midi ustawic jej wyjscie na ten instrument (po lewej stronie ekranu jak juz nacisniesz na kanal midi pisze IN : All midi inputs a nizej OUT : i tam wlasnie wybierasz instrument jakim dany kanal ma grac).
Klawiszem F3 otwierasz mixer w ktorym ustawiasz panorame,glosnosc i inne "badziewia" jak np. automatyzacje...ale to juz wyzsza szkola :-)
Ctrl+S naciskasz aby zapamietac projekt...
Tak na szybkiego nic mi wiecej waznego do glowy nie przychodzi...jakby co to sluze pomoca...moge ci polecic tez ksiazke wydana przez firme Helion (czy Halion) o Cubase..nie jest zbyt droga a dla nowicjusza na pewno bardzo pomocna.

A tutaj link do tego projektu Cubase:
Trojan

Acha,pozniej na 100% nie zadowolisz sie synthesizerami z Cubase i bedziesz musial sie zaopatrzyc w tak zwane wtyczki VST (roznego typu efekty wysokiej jakosci) badz VSTi (i od instruments...to beda wysokiej jakosci instumenty...np. Trilogy,Atmosphere,Stylus RMX, Pro 53, FM 7, z3ta+, Albiny, Octopus itd....).
 
 
 
Trojan1000

Wiek: 32
Dołączył: 27 Sie 2004
Posty: 55
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Cze 28, 2006 10:30 am   

Nie wydałem 600 euro a kilka dni ściągania emulem :P Na tym programie nic nie będe robił zarobkowo a poprostu chciałem sie pobawić.

Dzięki za pomoc o to przedewszystkim mi chodziło. Jak będe miał jeszcze jakiś problem to sie odezwe.

[ Dodano: Pią Cze 30, 2006 6:15 pm ]
I jeszcze jedno. W tym twoim projekcie zrobiłeś taką fajną melodyjke. Ja nie jestem muzykiem i nie mam pomysłu jak takie coś zrobić. Bawie sie tymi poszczególnymi klawiszami ale są to przypadkowe dzwięki bez rzadnego uporządkowania.

Narazie rozgryzłem jak sterować barwą dzwięku i jak zabrać sie za tworzenie. Ale jaką masz recepte na to aby to brzmiało jak muzyka?
 
 
 
djcomandor
[Usunięty]

Wysłany: Sro Sie 16, 2006 3:45 am   

Witam was dawno mnie tu nie bylo:)
Mam jeden problem z Cubase, Na poczatek chcial bym podziekowac Pawlowi za cierpliwosc tlumaczenia jak sie zabrac za Cubase:) Prawie wszystko juz wiem ale jedno jeszcze mi nie wychodzi jak zrobic perkusje do piosenki?? Mialem Groove Agent 2 ale musze powiedziec ze nie bardzo mi podchodzil ten VST:(
Czym robicie perkusje ??? Jestem ciekawy.
Pozdro
DJC
 
 
Dalil


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 01 Wrz 2004
Posty: 503
Skąd: Stargard Szczecinski
Wysłany: Sro Sie 16, 2006 10:14 am   

Nie ma lepszej aplikacji do drumsow jak Native Instruments Battery!!!
Jest to wtyczka VST w sumie calkiem prosta w uzyciu ale z cala masa opcji i mozliwosci ingerencji w sample.
Np. otwierasz sobie w "cell" sample base-drum i kierujesz ja na klawisc C1.Teraz mozesz uzywajac tej samej celi nalozyc na ten sample kolejny sample base-drum i teraz masz mozliwosc uzywajac tylko jednaj celi (a jest ich chzba z 64 jak nie wiecej) zrobic sobie base-druma z 1,2,3 a nawet i wiecej sampli.kazdy z tych sample mozesz osobno rozmiescic w panoramie i ustawic inny volume.mozesz im skracac decay,attack...mozesz uzyc z jednago np. tylko krotki mocny attack,z innego bierzesz tylo wysokie tony a z 3-iego jeszcz cos tam innego ;-) w ten sposob twoja sciezka perkusyjna bedzie jedyna w swoim rodzaju i mimo,ze uzyjesz sampli ktore maja inni wszystko bedzie brzmiec inacezj (nie zawsze lepiej ;-) ).

BTW. Groove Agent sucks.
masz juz jakies demo,chetnie poslucham.
 
 
 
djcomandor
[Usunięty]

Wysłany: Sro Sie 16, 2006 10:41 pm   

Dzieki za odpowiedz:)
Bede musial sobie zalatwic ten program:)
Mam pytanie czy tym programem trzeba samemu na klawiszach sobie grac wszystko czy sa jakies sample z gotowym rytmem??
A co do moich wypocin to zrobilem 2 dema ale jakos nie moge dojsc do zrobienia calej piosenki:(
Tu sa linki do przesluchania ciekawe czy zgadniesz jaka to melodia:)
Demo1 jest bez perkusji Demo2 jest z perkusja ale chyba troche perkusja jest za glosno:)
Perkusje wziolem z Xphraze.

Demo1
http://italo80.xail.net/Demo1.mp3

Demo2
http://italo80.xail.net/Demo2.mp3

Jak nie bedziesz mogla tego sciagnac to wejdz na http://italo80.xail.net

Tylko prosze sie nie smiac bo to byly poczatki zara po tym jak pawel mi wytlumaczyl jak sie wklada instrumety :)
Grac na klawiszach nie umiem gram tylko ze sluchu:)
Pozdro
DJC
 
 
Dalil


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 01 Wrz 2004
Posty: 503
Skąd: Stargard Szczecinski
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 9:48 am   

Dzisiaj wracam do domu,wiec dopiero jutro sobie z checia przeslucham.
Na pewno w Battery sa juz jakies sample (pojedyncze udezenia) ale w wersju ktora sobie "zalatwisz" chyba ich nie bedzie tylko sam program.
Zglos sie na priv to bede mogl przeslac tobie pare swietnych sampli (pojedynczych udezen),mam tez troche loopow jakbys potrzebowal.
 
 
 
djcomandor
[Usunięty]

Wysłany: Pią Sie 18, 2006 2:00 am   

Bede mial za nie dlugo Native Instruments Battery2 i ma 3,77GB nie sadze ze to bedzie tylko sam program:)
Jak go zainstaluje to bede pisal do ciebie dalej.
W sobote jade na urlop na tydzien jak przyjade to sie zamelduje:)
pozdro
DJC

[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 6:29 pm ]
Witam po urlopie po problemach i znow Online:)
Ten batery2 co sciaglem to ciagle wyskakiwaly jakies bledy sciaglem wersje 70MB i w niej nic nie ma oprucz samego programu.
Potrzebne by mi byly jakies sample dance jesli ktos ma to bardzo bym prosil o namiar:)
Pozdro
DJC

[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 6:31 pm ]
Dlaczego dodawa posty nowo pisane do starego??
 
 
Zbyszek (17)

Dołączył: 17 Gru 2006
Posty: 6
Skąd: podlaskie
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 8:47 pm   

Napisz Trojan 1000 jaką masz kartę dźwiekową?
Ja miałem różne karty - obecnie korzystam z karty E-MU ( Creative Professional ) 0404 + Cubase SX2 + VSTi +...Yamaha cs1x (klawisze ). Rewelacja !
_________________
"Trzeba wstać i dalej biec..."
 
 
 
Dalil


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 01 Wrz 2004
Posty: 503
Skąd: Stargard Szczecinski
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 9:50 am   

Hej DJComandor...przez to, ze twojo post zostal dodany do starego (pewnie dlatego,ze nikt po tobe nie dal postu forum nie zroblo nowego tylko edycje starego) umknal mi on ;-)
Teraz jestem na urlopie w Polsce nie mam dostepu do mojego kompa ale jak wroce to chetnie podrzuce ci pare setem MB sampli perkusyjnych (mam wspaniale Clubringera/Janardana oraz Vengeance)...

Hej Zbyszek,ta 17-tka to twoj wiek? Podaj jakies linki na twoja muze ;-)

Ja z przkroscia musze stwierdzic,ze ze wzgledow prywatnych i zawodowych od pol roku nic "muzycznie" nie robie...a jakie mialem plany aby znowu na plycie Top One zaistniec...szkoda,bo pociag juz chyba odjechal ;-(
 
 
 
Zbyszek (17)

Dołączył: 17 Gru 2006
Posty: 6
Skąd: podlaskie
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 9:57 pm   

Hej Dalil! Zdziwisz sie ale 17 to...mój numer z dziennika z LO. :grin: Jeśli chodzi o wiek to już strzeliło 28 latek... Linki do mojej muzy... - raczej robię "do szuflady". Z czasem też jest problem, a wszystko z powodu pracy zawodowej ( niestety ).
_________________
"Trzeba wstać i dalej biec..."
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł